Kommundelen

Hörnefors kommundel ligger vackert vid havet i Umeå kommun södra del. I Hörnefors bor cirka 4 400 personer och vi räknar med en stadig befolkningstillväxt under de kommande åren.

I Hörnefors finns fördelarna med det lilla samhället och samtidigt närheten till en stor stad.

Kommundelen har en yta av 294,7 km2, vilket utgör 13% av Umeå kommuns samlade yta.  Aktuell information om Hörnefors hittar du alltid på Umeå kommuns webbplats.

Hörnefors, som är centralort i kommundelen ligger i direkt kontakt med såväl havet som den viktiga kommunikationslänken E4, ca 30 km söder om kommuncentrat Umeå. I själva Hörnefors bor idag cirka 2650 invånare.

I kommundelen finns också ett antal mindre orter som Sörmjöle, Norrmjöle, Norrbyn och Bjenberg. Någon mil söder om Hörnefors finns Norrbyskär, en skärgårdsarkipelag med ett sjuttiotal öar och skär och med märkliga industri- och kulturhistoriska minnen.

Hörnefors kommundel ligger i den södra delen av Umeå kommun, gränsande i söder mot Nordmalings kommun. Fram till 1974 var Hörnefors en egen kommun, men i samband med kommunreformen gick Hörnefors kommun upp i Umeå kommun.

På denna webbplats hittar Du information om hur det är att bo i Hörnefors, som ligger i Västerbotten vid kusten, cirka 3 mil söder om Umeå.