Friluftsliv

Hörnefors finns fina motions- och rekreationsområden både vid havet och i skogarna. Hörneån, som rinner genom kommundelen och samhället, har vissa tider bra fiske efter öring.

Hörnefors erbjuder fina badmöjligheter både i havet på sommaren och i den kommunala simhallen året om. Inomhusbassängen är 16,7 meter lång och 1,0-1,8 meter djup. Vattentemperaturen håller 28-33°. I simhallsbyggnaden finns dessutom en trevlig barnbassäng, solarier, bastu samt ett mindre gym med träningsredskap.

Det tempererade utomhusbadet Vallabadet är öppet varje sommar och är välbesökt av både hörneforsbor och familjer från andra kommundelar. Här finns två bassänger, rutschbana i stora bassängen, lekplats för barnen och härliga grönytor för picknick. Vattentemperaturen ligger mellan 26-28° Det finns möjlighet att låna simdynor.

På Norrbyskär, en ö på 15 minuters avstånd från Norrbyn, pågår ett ständigt utvecklingsarbete för att lyfta fram den gamla industri- och kulturepoken och utveckla anordningar för ett attraktivt rörligt friluftsliv i närkontakt med havet och den säregna skärgårdsmiljön. På Norrbyskär finns ett bland annat ett värdshus, ett museum, KFUM:s lägergårdsverksamhet samt ett antal hus och fastigheter för fritidsboende.

Det finns också ett flertal havsbad nära Hörnefors:

Megrundet
En badstrand  med sandbotten. Grässtrand, samt tillgång till toalett.

Gråbolandet
Fin sandstrand med grillplats och tillgång till toalett.

Skaten
Trevlig sanddyn mellan fastlandet och Festholmen där kommunen håller landskapet öppet med hjälp av betande får.

Länkebo
Länkebo havsbad ligger norr om Hörnefors.

Norrmjöle havsbad
Norrmjöle havsbad ligger i Mjölefjärden, cirka 20 km norr om Hörnefors. Sandstranden är cirka 250 meter med klippor på den östra sidan. Sandstranden har inslag av sanddynor. Badet är väldigt långgrunt.

Bettnessand
Ett välbesökt strandområde med möjlighet att spela beachvolley. Försäljning av enklare mat och kioskvaror finns under sommaren.

Aktuell information om Hörnefors hittar du alltid på Umeå kommuns webbplats.

På denna webbplats hittar Du information om hur det är att bo i Hörnefors, som ligger i Västerbotten vid kusten, cirka 3 mil söder om Umeå.